Oldalak

Translate

2012. november 9., péntek

A Tatai Vadlúd Sokadalom

A Tatai Vadlúd Sokadalom




Tata neve jól ismert a magyarországi és a külföldi madármegfigyelők mind népesebb táborában. Az Öreg-tó, ez az alig 2 km2 felületű, mesterséges tó, az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, 



mely méltán teszi világszerte híressé a tavat. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.
A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb - 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett - pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék.

 

Aztán februárban-márciusban,visszaindulnak skandináviai,szibériai költőhelyeik felé. Amitől e látványosság Európa-szerte egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a "Vizek városa", Magyarország legjelentősebb vizi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelyet látni kell!





Sok természetkedvelő hosszú utat tesz meg azért, hogy ilyen látványban legyen része. A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, amely Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntjük.

1 megjegyzés:

  1. Mátyásné Herglotz nagymama-ben született Tatán. Gyönyörű hely. Hugs Brazília

    VálaszTörlés